Tietoa jujutsun aloittaville

Harjoitteluasu ja siisteys

Alkeiskurssilla harjoitteluasuksi kelpaa hyvin esimerkiksi verryttelyhousut ja t-paita. Harjoituksissa ollaan paljain jaloin, ja aina ennen harjoituksia kädet ja jalat on syytä pestä salihygienian säilyttämiseksi.

Harjoitteluturvallisuuden takia tulee ennen harjoituksia kynnet leikata lyhyiksi sekä riisua kaikenlaiset korut, kellot ja lävistykset,  jotka voisivat tarttua vaatteisiin. Pitkät hiukset kannattaa sitoa poninhännälle.

Harjoitusten jälkeen on myös suotavaa imuroida tatami sekä vähintään kerran viikossa myös pestä Sali. Tällä varmistetaan myös muiden lajien harrastajien viihtyvyys.

Käyttäytyminen

Oppilaan on pyrittävä saapumaan ajoissa harjoituksiin. Myöhästyessä alkukumarrus suoritetaan itsenäisesti salin laidalla, jonka jälkeen jäädään seizaan (polvi-istuntaan) odottamaan valmentajan lupaa osallistua harjoituksiin. Luvan saatuaan voi suorittaa lyhyen alkulämmittelyn itsenäisesti.

Ennen ja jälkeen harjoituksen suoritetaan kaksi kumarrusta seizasta, joista ensimmäisellä osoitetaan kunnioitusta budon periaatteita kohtaan ja toisella läsnäolijoita kohtaan.

Oppilaan on pidettävä harjoitusasunsa siistinä. Kaikki tarpeettomat koristeet kuten sormukset, kaulaketjut ja korvakorut poistetaan ennen harjoituksia, sillä ne saattavat aiheuttaa vahinkoja niin harjoittelijalle itselleen kuin harjoitusparille.

Harjoitteluun tulee suhtautua vakavasti ja keskittyneesti. Turhaa puhumista, nauramista ja äänekästä käyttäytymistä on vältettävä.

Valmentajan ohjeita on noudatettava nopeasti ja täsmällisesti.

Oikean budohengen säilyttämiseksi on kaikkia tunteenpurkauksia vältettävä. Kiukku, halveksunta ja pilkanteko eivät kuulu salille.

Jos oppilaan on poistuttava ennen harjoitusten päättymistä, tulee hänen ilmoittaa asiasta valmentajalle ja suorittaa loppukumarrukset itsenäisesti.

Mikäli valmentaja ei ole paikalla tulee korkeimman vyöarvon omaavan oppilaan aloittaa ja ohjata harjoitukset aikataulun mukaisesti.

Harjoittelun tärkeimmät periaatteet ovat luonteen kehittäminen, vilpittömyys, kohteliaisuus ja itsehillintä.

Valmentajalla on oikeus poistaa harjoituksista henkilö, joka ei noudata näitä ohjeita. Oppilas, joka käyttää opetettuja taitoja toisten ihmisten vahingoittamiseen ilman selvää itsepuolustuksen tarvetta, määrätään väliaikaiseen harjoituskieltoon tai erotetaan seurasta kokonaan.