Kobudo

Kobudo tarkoittaa ”aseiden tietä”. Kobudolla ja perinteisellä karatella on paljon yhtäläisyyksiä keskenään ja karaten perustekniikka onkin hyödyksi kobudoa harjoitellessa. Kobudo on haastava ja mielenkiintoinen harrastus, joka pitää sisällään yksin että parin kanssa tehtäviä harjoituksia erilaisilla aseilla. Yleisimmät harjoituksissa käytettävät aseet ovat bo-keppi, tonfa, bokken (puumiekka), sai ja nunchaku.

Jokaisen aseen käytön harjoittelu sisältää sen perusliikkeiden harjoittelun (kihon), muodolliset liikesarjat (kata) sekä pariharjoituksia (kumite). Kobujutsussa on oma vyöjärjestelmänsä, joka tarjoaa johdonmukaisen tavan edetä lajin harjoittelussa.

Seurassamme harjoiteltava kobudo  perustuu RyuKuy kobujutsuun jonka päävalmentaja Suomessa on Ilpo Jalamo 7.dan. Lisää tietoa osoitteesta shaolin.fi

Kobudon aseet

Harjoituksissa käytetään perinteisiä okinawalaisia aseita, kuten:

  • Bo-keppi: Pitkä puukeppi (n. 180cm). Voidaan käyttää myös muun mittaisia keppejä, kuten Jo-keppiä (n. 120cm).
  • Sai: Metallinen kolmiteräinen, atrainmainen ase, jonka pituus n. 50cm. Saita voidaan käyttää molemmissa käsissä kuten tonfaakin. Sai sopii myös terävän miekan torjuntaan, jonka lisäksi se toimii myös heittoaseena.
  • Tonfa: Puinen keppi, jossa on pystykahva. Ympäri maailman poliisien käyttämä pamppu pohjautuu alun perin tonfaan. Tyypillisesti tonfia käytetään molemmissa käsissä.
  • Nunchaku: Ase, jossa kaksi n. 30cm pituista puukeppiä on yhdistetty nuoralla tai ketjulla toisiinsa. Nunchaku on ulottuva, nopea ja tehokas ase.
  • Bokken: Japanilainen, kovapuinen puumiekka. Käytetään harjoittelussa, koska se on turvallisempi ja kestävämpi kuin terävä miekka (katana).